Peugeot 2008 Forums banner

Montaż kamery cofania

18K views 5 replies 2 participants last post by  Marsim  
#1 ·
Cześć,

Dołączyłem właśnie, ponieważ niedawno kupiliśmy nowy model 2016 2008 Active 1.2 L VTi.

Planuję zamontować kamerę cofania, a "łatwym" podejściem jest podłączenie się do przewodu światła cofania w celu zasilania, tak aby kamera aktywowała się po włączeniu biegu wstecznego.

Czy to zadziała, czy otrzymam wskazania awarii z systemu monitorowania magistrali CAN? Czy ktoś tego próbował?

Wszelkie rady będą mile widziane.

Dzięki!

#2 ·
Cześć Marsim
Miałem zamontowaną niestandardową kamerę cofania, mój instalator miał trudności z zasilaniem z zasilania światła cofania.
Miałem dwie opcje, 1 to zdobycie kompatybilnego przekaźnika od Peugeota, aby zatrzymać efekt migotania na monitorze wyświetlacza, lub opcja, na którą się zdecydowałem, to mieć zasilanie z 'zapłonu' z dodatkowym włącznikiem zasilania zamontowanym w pobliżu dźwigni wyboru EKG.

Miałem również zamontowane dodatkowe światła cofania LED, które pobierały zasilanie z zasilania światła cofania.

Ta metoda okazała się dobra, ponieważ podczas parkowania wyświetlacz kamery cofania pozostanie włączony, nawet podczas przesuwania do przodu w celu ponownego ustawienia/wyrównania z miejscem parkingowym, co jest bardzo przydatne.

Mam zdjęcia zamieszczone na forum aparatu, świateł cofania i monitora, ale w tej chwili nie udało mi się znaleźć nagłówka na poście. Jeśli go znajdę, odezwę się.

Instalator, którego użyłem, pracuje w promieniu 40 mil od Southampton, jeśli jest to dla Ciebie przydatne, mogę wysłać jego dane na PW.

#3 ·
#4 ·
Cześć Dawry,

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź i zdjęcia. To bardzo pomocne.

Żeby zrozumieć, czy migotanie jest spowodowane przez system CANBus i czy można je usunąć, wstawiając "głupi" przekaźnik? Obawiam się, że jestem bardzo staroświecki w odniesieniu do elektryki samochodowej (12 V +ve i masa -ve to rozumiem), ale wyobrażam sobie, że prosty przekaźnik, w którym "migający" sygnał z lampy cofania skutecznie uruchamia przekaźnik, a bezpośrednie zasilanie 12+ve z akumulatora przez bezpiecznik przełączany przez przekaźnik, mógłby płynnie zasilać kamerę.

Nie mam pojęcia o CANBus, ale zastanawiam się, czy specjalny przekaźnik od dealera Peugeota, o którym Pan wspomina, faktycznie używa systemu CANBus, zamiast go omijać?

Obawiam się, że Pana monter z Southampton jest trochę za daleko, żeby podróżować... mój samochód jest w Finlandii!

Jeszcze raz dziękuję za pomoc

Marsim

#5 ·
Cześć
Uważam, że przekaźnik, który został pierwotnie wypróbowany, był standardowym, 'staromodnym', z wejściem cewki zasilanym z zasilania światła cofania. Zakładam, że sygnał CanBus był w jakiś sposób retransmitowany przez przekaźnik do zasilania kamery. (Sygnały CanBus są pewnym 'smakiem' cyfrowego RF przesyłanego głównym przewodem zasilającym do tyłu pojazdu). Specjalny przekaźnik, który mógł być dostępny w Peugeot, miałby filtr izolujący sygnały RF. Dostawca z powodzeniem używał podobnego przekaźnika innych producentów samochodów w innych instalacjach.